Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak założyć hodowlę brojlerów? \

Chów indyków brojlerów

Chciałbyś założyć własną hodowlę indyków? A może już się zdecydowałeś i zastanawiasz się, jakie indyki najlepiej hodować? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Dowiesz się z niego wielu interesujących rzeczy.

Myśląc o brojlerach wiele osób widzi młode kurczaki. Jednak w hodowli indyków także występuje pojęcie brojler i oznacza ono dokładnie to samo co w przypadku kurczaków – jest to młody indyk hodowany tylko w celu konsumpcji w młodym wieku. Hodowla brojlerów jest bardzo opłacalna, chociaż próg wejścia jest wysoki, bo cena jednodniowego indyka jest ponad 3 – krotnie wyższa niż cena kurczęcia, to późniejsza cena w skupie jest już kilka krotnie wyższa niż za kurczaka.

Czym są zatem brojlery? To młode indyki, których waga nie przekracza od 2,5 kg do 7 kg. Rozpiętość wagi jest dość duża, jednak różne są uregulowania w różnych państwach. Wagę taką przy dobrej hodowli młode indyki osiągają w 12 – 14 tygodni. Chów indyków brojlerów jest bardzo opłacalny ponieważ krótko wykorzystuje się pomieszczenia inwentarskie i generalnie zajmują się nim ci hodowcy, który nie mają odpowiednich połaci pastwisk, by hodować indyki w pełnym wymiarze i wadze. Indyki bowiem potrzebują wybiegu pastwiskowego, a co za tym idzie także przestrzeni w gospodarstwie.

Gospodarstwa, które nie dysponują pastwiskami mogą nastawić się na hodowle brojlerów i takie pastwisko nie będzie im wtedy potrzebne, a zainwestowany kapitał zwróci się w ciągu maksymalnie 3 – 4 miesięcy. W Polsce nie ma czegoś takiego jak kontraktacja brojlerów indyczych, dlatego o zbyt na swoje zwierzęta hodowlane każdy producent musi troszczyć się samodzielnie. Do minusów w hodowli brojlerów należy zaliczyć także fakt, że odchów piskląt jest dużo bardziej czasochłonny i skomplikowany niż dorosłych osobników, a ich śmiertelność w stadach jest dużo większa niż w dorosłych stadach czy stadach brojlerów kurczęcych.

Indyki do zakładów drobiarskich dostarczane są od lipca do listopada. Preferowaną i pożądaną wagą jest 4 – 4,5 kg, indyki powinny mieć białe upierzenie, w pełni rozwinięte. Indyczki muszą nieć dobrze rozwiniętą i umięśnioną pierś, grzebień u indorów powinien być dobrze rozwinięty, bez zmian chorobowych. Wszystkie indyki, niezależnie od płci muszą mieć dobrze rozmieszczoną masę tłuszczową, co oznacza, że w okresie chowu muszą być w należyty sposób odżywiane.

Jak zauważyłeś, chów brojlerów wcale nie jest taką łatwa sprawą. Trzymamy jednak za Ciebie kciuki. Na pewno się uda!